Heb je ‘s avonds ook profijt van zonnepanelen?

Ja, zonnepanelen kunnen ook ‘s avonds indirect profijt opleveren, maar niet in de vorm van direct opgewekte elektriciteit. Zonnepanelen genereren elektriciteit wanneer er zonlicht op valt, en deze productie is het hoogst tijdens zonnige dagen. ‘s Avonds, wanneer de zon ondergaat, neemt de elektriciteitsproductie van de zonnepanelen af.

Echter, als je een systeem hebt met een terugleveringsregeling, zoals salderen, kan het overdag opgewekte overschot aan elektriciteit teruggeleverd worden aan het elektriciteitsnet. Op momenten dat de zonnepanelen geen elektriciteit produceren, zoals ‘s avonds of ‘s nachts, kun je elektriciteit van het net afnemen. Het eerder teruggeleverde overschot wordt dan verrekend met de afgenomen elektriciteit, waardoor je mogelijk geld bespaart op je energierekening.

Daarnaast zijn er systemen met energieopslag (bijvoorbeeld thuisbatterijen) die overdag opgewekte energie kunnen opslaan, zodat je deze ‘s avonds kunt gebruiken. Deze batterijen slaan de overtollige energie op die niet direct wordt verbruikt, zodat je die op een later tijdstip kunt benutten wanneer de zonnepanelen niet actief zijn.

Kortom, hoewel zonnepanelen ‘s avonds geen directe energie produceren, kunnen terugleveringsregelingen en energieopslagsystemen ervoor zorgen dat je nog steeds profijt hebt van de opgewekte zonne-energie, zelfs wanneer de zon niet schijnt.

Related posts