Hoe lang kan een elektrische auto stil staan?

Een elektrische auto kan in principe langere tijd stil staan zonder dat dit een negatieve invloed heeft op de auto zelf. In tegenstelling tot een conventionele verbrandingsmotor heeft een elektrische auto minder bewegende onderdelen en vereist het minder onderhoud. Hier zijn enkele aspecten waar je rekening mee kunt houden bij het langdurig stilstaan van een elektrische auto:

  1. Acculading: Als een elektrische auto langere tijd niet wordt gebruikt, is het belangrijk om de acculading in de gaten te houden. Een lithium-ion-accu, die in de meeste elektrische auto’s wordt gebruikt, heeft langzaam zelfontlading. Het wordt aanbevolen om de accu op ongeveer 50-70% op te laden voordat je de auto langere tijd stilzet. Dit helpt om de accu in een optimaal bereik te houden.

  2. Accuonderhoud: Het is ook belangrijk om de accu regelmatig op te laden, zelfs als de auto niet wordt gebruikt. Dit voorkomt dat de accu te ver ontladen raakt en kan bijdragen aan een langere levensduur van de accu. Sommige elektrische auto’s hebben een ‘sleep mode’ of ‘storage mode’ waarmee je de auto kunt instellen op een energiebesparende modus tijdens stilstand.

  3. Bandenspanning: Controleer regelmatig de bandenspanning van de elektrische auto. Langdurig stilstaan kan invloed hebben op de bandenspanning, en het is belangrijk om ervoor te zorgen dat de banden de juiste spanning hebben om ongelijkmatige slijtage of schade te voorkomen.

  4. Onderhoudsschema: Raadpleeg het onderhoudsschema van de fabrikant van de elektrische auto. Hoewel elektrische auto’s over het algemeen minder onderhoud vereisen dan conventionele auto’s, kunnen er specifieke aanbevelingen zijn voor langdurige stilstand. Dit kan betrekking hebben op zaken zoals het periodiek starten van de auto, het controleren van vloeistoffen of het raadplegen van de fabrikant voor specifieke instructies.

Het is altijd raadzaam om de handleiding van de specifieke elektrische auto te raadplegen voor gedetailleerde informatie over het langdurig stilzetten van de auto en eventuele aanbevelingen van de fabrikant.

Related posts