Hoe werkt een laadpaal thuis zakelijk?

Een laadpaal thuis kan ook zakelijk gebruikt worden, bijvoorbeeld als je de elektrische auto ook voor zakelijke doeleinden gebruikt. In dat geval kun je de laadkosten voor de elektrische auto als zakelijke kosten beschouwen. Hieronder volgen enkele belangrijke punten met betrekking tot het zakelijk gebruik van een laadpaal thuis:

  1. Aanschaf en installatie: De aanschaf en installatie van de laadpaal kunnen als zakelijke investering worden beschouwd. Dit betekent dat de kosten mogelijk geheel of gedeeltelijk aftrekbaar zijn als zakelijke kosten. Raadpleeg een belastingadviseur of de Belastingdienst voor specifieke informatie over de aftrekbaarheid van de kosten in jouw situatie.

  2. Laadkosten: De kosten voor het opladen van de elektrische auto kunnen als zakelijke kosten worden beschouwd. Het is belangrijk om een goede administratie bij te houden van de laadkosten, bijvoorbeeld door het gebruik van een aparte laadpas of laad-app die zakelijke kosten registreert. Deze kosten kunnen vervolgens worden opgenomen in de zakelijke boekhouding.

  3. BTW-aftrek: Als je ondernemer bent en recht hebt op aftrek van voorbelasting, kun je mogelijk ook de btw op de aanschaf- en installatiekosten van de laadpaal en de btw op de laadkosten (indien van toepassing) als zakelijke kosten aftrekken. Raadpleeg een belastingadviseur voor specifieke informatie over de btw-aftrekbaarheid in jouw situatie.

  4. Bijtelling: Als je de elektrische auto zowel privé als zakelijk gebruikt, kan er sprake zijn van bijtelling. Dit betekent dat een bepaald percentage van de cataloguswaarde van de auto bij het inkomen wordt opgeteld en belast wordt. Houd er rekening mee dat de laadkosten geen invloed hebben op de bijtelling, aangezien deze apart worden behandeld.

Het is belangrijk om te benadrukken dat de fiscale regels en aftrekbaarheid van kosten kunnen variëren afhankelijk van verschillende factoren, zoals je bedrijfsvorm, de specifieke situatie en de geldende wetgeving. Het is daarom verstandig om een belastingadviseur te raadplegen voor persoonlijk advies op maat en om de meest recente informatie te verkrijgen die relevant is voor jouw specifieke situatie.

Related posts