Hoeveel stroom verbruikt een warmtepomp per jaar?

Het jaarlijkse stroomverbruik van een warmtepomp kan sterk variëren afhankelijk van verschillende factoren, waaronder het type warmtepomp, de grootte van de warmtepomp, het rendement van het systeem, de isolatie van de woning, het klimaat en het gebruikspatroon. Daarom is het moeilijk om een exact cijfer te geven, maar hier zijn enkele algemene overwegingen:

 1. Seizoensgebonden Rendement (SCOP/SPF):
  • Het seizoensgebonden rendement van de warmtepomp (SCOP/SPF) geeft aan hoe efficiënt de warmtepomp over het hele jaar werkt. Een hogere SCOP/SPF betekent doorgaans een efficiëntere werking en minder elektriciteitsverbruik.
 2. Type Warmtepomp:
  • Lucht-lucht warmtepompen en lucht-water warmtepompen halen warmte uit de buitenlucht en kunnen minder efficiënt zijn bij lagere buitentemperaturen. Grond-water en water-water warmtepompen presteren vaak beter, vooral in koude klimaten.
 3. Isolatie van de Woning:
  • Een goed geïsoleerde woning vereist minder verwarmingsvermogen, wat de warmtepomp efficiënter maakt en het jaarlijkse elektriciteitsverbruik kan verminderen.
 4. Grootte van de Warmtepomp:
  • Een warmtepomp die goed is gedimensioneerd voor de warmtevraag van de woning kan efficiënter werken dan een overgedimensioneerde of te kleine warmtepomp.
 5. Klimaat:
  • Het klimaat in jouw regio heeft invloed op het rendement van de warmtepomp. In koudere klimaten kan de warmtepomp meer energie verbruiken om aan de warmtevraag te voldoen.

Related posts