Hoeveel zonnepanelen heb ik nodig voor 4000 kWh?

Om te bepalen hoeveel zonnepanelen je nodig hebt om 4000 kWh aan elektriciteit per jaar te produceren, moet je rekening houden met verschillende factoren, waaronder:

  1. Vermogen van de zonnepanelen: Het vermogen van een zonnepaneel wordt uitgedrukt in Wattpiek (Wp). Dit geeft aan hoeveel vermogen het zonnepaneel kan genereren onder ideale omstandigheden. Standaard zonnepanelen hebben doorgaans een vermogen tussen de 250 Wp en 400 Wp per paneel, maar dit kan variëren afhankelijk van het type en merk.

  2. Zoninstraling: De hoeveelheid zonlicht die op de zonnepanelen valt, varieert afhankelijk van de locatie, oriëntatie en hellingshoek van de panelen. In zonrijke gebieden kan de zoninstraling hoger zijn dan in gebieden met minder zonuren.

  3. Efficiëntie van de zonnepanelen: De efficiëntie van de zonnepanelen speelt ook een rol. Hoe hoger de efficiëntie, hoe meer elektriciteit ze kunnen genereren per vierkante meter.

  4. Verbruikspatroon: Je huidige elektriciteitsverbruik is een belangrijke factor bij het bepalen van het aantal zonnepanelen dat je nodig hebt. Hoe meer elektriciteit je verbruikt, hoe meer zonnepanelen er nodig zijn om aan dat verbruik te voldoen.

Om een ruwe schatting te maken van het aantal zonnepanelen dat je nodig hebt, kun je de volgende formule gebruiken:

Aantal zonnepanelen = Jaarlijkse elektriciteitsbehoefte (in kWh) / (Vermogen van één zonnepaneel (in kWh) x Totale systeemefficiëntie)

De totale systeemefficiëntie omvat de efficiëntie van de zonnepanelen, bekabeling, omvormer en eventueel andere systeemverliezen. Een realistische schatting voor de totale systeemefficiëntie is meestal tussen 70% en 90%.

Houd er rekening mee dat deze formule een ruwe schatting geeft en dat het raadzaam is om een professionele zonnepaneelinstallateur te raadplegen om een gedetailleerdere analyse uit te voeren op basis van jouw specifieke situatie en behoeften.

Related posts