Hoeveel zonnepanelen heb je nodig voor een warmtepomp?

De benodigde hoeveelheid zonnepanelen voor het voeden van een warmtepomp hangt af van verschillende factoren, waaronder het vermogen van de warmtepomp, de energie-efficiëntie van het systeem, de locatie en de beschikbare zonuren. Hier zijn enkele stappen om een schatting te maken:

 1. Bepaal het vermogen van de warmtepomp:
  • Het vermogen van de warmtepomp wordt gemeten in kilowatt (kW). Dit vermogen geeft aan hoeveel energie de warmtepomp nodig heeft om je huis te verwarmen.
 2. Bereken het energieverbruik van de warmtepomp:
  • Het jaarlijkse energieverbruik van de warmtepomp wordt uitgedrukt in kilowattuur (kWh). Dit geeft aan hoeveel elektriciteit de warmtepomp per jaar verbruikt.
 3. Bepaal de energieopbrengst van zonnepanelen:
  • De energieopbrengst van zonnepanelen wordt gemeten in kilowattuur per geïnstalleerde kilowattpiek (kWh/kWp). Dit geeft aan hoeveel elektriciteit een zonnepaneel gemiddeld per jaar produceert, afhankelijk van de locatie.
 4. Bereken het aantal benodigde zonnepanelen:
  • De formule is dan: Aantal zonnepanelen = Jaarlijks energieverbruik van de warmtepomp / Energieopbrengst per zonnepaneel.

Houd er rekening mee dat deze berekening een ruwe schatting is en dat er andere factoren van invloed kunnen zijn, zoals schaduw, de oriëntatie van de zonnepanelen, het rendement van de omvormer, enzovoort.

Daarnaast is het belangrijk om te weten dat een warmtepomp niet continu in bedrijf is, omdat de vraag naar verwarming afhankelijk is van de buitentemperatuur. Het daadwerkelijke aantal benodigde zonnepanelen kan dus variëren op basis van de specifieke omstandigheden van het huishouden en de regio waarin het zich bevindt. Het is raadzaam om een professionele energie-audit uit te voeren om een nauwkeurigere schatting te verkrijgen.

Related posts