Hoeveel zonnepanelen voor een gezin van 4 personen?

Het aantal zonnepanelen dat nodig is voor een gezin van 4 personen hangt af van verschillende factoren, zoals het gemiddelde energieverbruik van het gezin, de locatie en oriëntatie van het huis, het beschikbare dakoppervlak en de efficiëntie van de zonnepanelen.

Gemiddeld verbruikt een gezin van 4 personen ongeveer 3.500 tot 4.500 kilowattuur (kWh) elektriciteit per jaar. Om een ruwe schatting te maken van het aantal zonnepanelen dat nodig is, kun je de volgende formule gebruiken:

Jaarlijkse energiebehoefte / Jaarlijkse energieopbrengst per zonnepaneel = Aantal benodigde zonnepanelen

De jaarlijkse energieopbrengst per zonnepaneel hangt af van factoren zoals de efficiëntie van de panelen en de gemiddelde zoninstraling op jouw locatie. Dit kan variëren, maar gemiddeld kun je uitgaan van ongeveer 250 tot 300 kWh per jaar per zonnepaneel.

Laten we als voorbeeld zeggen dat het gezin van 4 personen een jaarlijkse energiebehoefte heeft van 4.000 kWh en de jaarlijkse energieopbrengst per zonnepaneel 275 kWh is. De berekening zou dan als volgt zijn:

4.000 kWh / 275 kWh = 14,5 zonnepanelen

Aangezien je geen halve panelen kunt installeren, zou je waarschijnlijk willen afronden naar het dichtstbijzijnde hele aantal. In dit geval zou dat dus ongeveer 15 zonnepanelen zijn.

Houd er rekening mee dat dit een ruwe schatting is en dat het raadzaam is om een professionele installateur van zonnepanelen te raadplegen om een gedetailleerdere analyse uit te voeren op basis van jouw specifieke situatie. Ze kunnen je helpen bij het bepalen van het optimale aantal zonnepanelen op basis van je energieverbruik, dakoppervlak en andere relevante factoren.

Related posts