Is 3x25A genoeg voor laadpaal?

Of 3x25A voldoende is voor een laadpaal hangt af van verschillende factoren, zoals het laadvermogen van de laadpaal en het totale elektriciteitsverbruik in jouw woning.

In Nederland hebben de meeste huishoudens een standaard aansluiting van 3x25A. Dit betekent dat de maximale stroom die je gelijktijdig kunt gebruiken beperkt is tot 25A per fase.

Bij het kiezen van een laadpaal is het belangrijk om te kijken naar het maximale laadvermogen dat de laadpaal kan leveren. De meeste laadpalen voor thuisgebruik hebben een laadvermogen van 3,7 kW (16A), 7,4 kW (32A) of 11 kW (48A).

Als je een laadpaal met een laadvermogen van 3,7 kW of 7,4 kW wilt installeren, is een aansluiting van 3x25A voldoende. Deze laadpalen kunnen binnen de maximale stroomlimiet van 25A per fase werken.

Voor een laadpaal met een laadvermogen van 11 kW kan een aansluiting van 3x25A mogelijk ontoereikend zijn. Een laadpaal met een laadvermogen van 11 kW vereist namelijk 3x32A. In dit geval kan een verzwaring van de elektriciteitsaansluiting nodig zijn, waarbij je contact moet opnemen met de netbeheerder om te kijken of dit mogelijk is.

Het is belangrijk om te overleggen met een erkende installateur of de netbeheerder om de specifieke situatie in jouw woning te beoordelen. Zij kunnen je adviseren over de vereiste aansluiting en mogelijke aanpassingen die nodig zijn voor het installeren van een laadpaal met het gewenste laadvermogen.

Related posts