Kan een warmtepomp zonder cv-ketel?

Ja, het is mogelijk om een warmtepomp te gebruiken zonder een traditionele cv-ketel. Een warmtepomp kan fungeren als een op zichzelf staand verwarmingssysteem dat zowel kan koelen als verwarmen. Er zijn echter een paar belangrijke overwegingen:

 1. Verwarmingssysteem:
  • Een warmtepomp kan werken in combinatie met een geschikt verwarmingssysteem, zoals vloerverwarming, lage temperatuur radiatoren of ventilatorconvectoren. Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat het verwarmingssysteem compatibel is met de lagere temperatuur van het water dat de warmtepomp levert.
 2. Capaciteit en Dimensionering:
  • Bij het ontwerpen van een systeem zonder cv-ketel, moet de warmtepomp voldoende vermogen hebben om de warmtevraag van de woning te dekken. Een correcte dimensionering is essentieel voor de efficiënte werking van de warmtepomp.
 3. Vloerverwarming of Lage Temperatuur Radiatoren:
  • Systemen met vloerverwarming of lage temperatuur radiatoren werken goed met warmtepompen omdat ze efficiënter zijn bij lagere watertemperaturen. Dit maakt het mogelijk om de warmtepomp optimaal te benutten.
 4. Buiteneenheid:
  • De warmtepomp heeft een buiteneenheid nodig om warmte uit de buitenlucht, bodem of water te onttrekken, afhankelijk van het type warmtepomp. Deze eenheid kan buiten de woning worden geplaatst.
 5. Goede Isolatie:
  • Een goed geïsoleerde woning is gunstig omdat dit de warmtevraag vermindert en de efficiëntie van de warmtepomp verbetert.

In sommige gevallen wordt een warmtepomp gecombineerd met een elektrische bijverwarming voor perioden van zeer lage buitentemperaturen of om de warmtevraag te dekken wanneer de warmtepomp niet voldoende capaciteit heeft.

Related posts