Kan je een auto afschrijven op 1 jaar?

In Nederland is het niet mogelijk om een auto volledig af te schrijven in slechts één jaar. Voor zakelijk gebruikte auto’s gelden er specifieke afschrijvingsregels die worden bepaald door de Belastingdienst. Over het algemeen wordt er uitgegaan van een afschrijvingsperiode van 5 jaar voor personenauto’s en 4 jaar voor bestelauto’s.

Dit betekent dat je jaarlijks een vast percentage van de cataloguswaarde (inclusief btw en BPM) mag afschrijven als zakelijke kosten. Voor personenauto’s is dit meestal 20% per jaar gedurende 5 jaar, en voor bestelauto’s is dit ook 20% per jaar gedurende 4 jaar.

Het is belangrijk om te onthouden dat de fiscale afschrijving van een auto slechts een onderdeel is van de fiscale behandeling van de auto. Er zijn ook andere fiscale aspecten, zoals bijtelling en brandstofkosten, die van invloed kunnen zijn op de totale fiscale behandeling van de auto.

Raadpleeg een belastingadviseur of de Belastingdienst voor specifieke informatie en advies met betrekking tot de fiscale afschrijving van een auto in jouw specifieke situatie. Zij kunnen je voorzien van gedetailleerde en up-to-date informatie die relevant is voor jouw bedrijf en de betreffende auto.

Related posts