Jouw winkelmand

Het is om veiligheidsredenen dat batterijen over het algemeen verboden zijn in ruimbagage (koffer) tijdens vluchten. Dit geldt met name voor lithiumbatterijen, die veel voorkomen in elektronische apparaten zoals mobiele telefoons, laptops, powerbanks en camera’s.

Lithiumbatterijen kunnen potentieel brandgevaarlijk zijn vanwege de chemische reacties die kunnen optreden als ze beschadigd, oververhit, kortgesloten of verkeerd behandeld worden. Als een batterij in brand raakt, kan dit zeer moeilijk te blussen zijn en ernstige schade of zelfs een brand aan boord van een vliegtuig veroorzaken.

Om de veiligheid te waarborgen, hebben luchtvaartautoriteiten regels opgesteld die het vervoer van batterijen in ruimbagage beperken. In de meeste gevallen mogen lithiumbatterijen alleen worden meegenomen in handbagage, waar ze gemakkelijker kunnen worden gecontroleerd en snel kunnen worden behandeld in geval van een incident.

Het is altijd raadzaam om de specifieke regels en richtlijnen van de luchtvaartmaatschappij waarmee je vliegt te raadplegen, omdat de exacte beperkingen en voorschriften kunnen variëren afhankelijk van de luchtvaartmaatschappij, het land en het type batterij.