Skip to main content

Heb je krachtstroom nodig voor laadpaal?

In de meeste gevallen is het niet noodzakelijk om krachtstroom te hebben voor het opladen van een elektrische auto via een laadpaal. De meeste laadpalen voor thuisgebruik kunnen worden aangesloten op een standaard 230V/16A-aansluiting, vergelijkbaar met een normaal stopcontact.

De meeste laadpalen voor thuis hebben een laadvermogen van 3,7 kW tot 7,4 kW, wat geschikt is voor het opladen van een elektrische auto gedurende een nacht of enkele uren. Deze laadpalen kunnen worden aangesloten op een bestaande elektriciteitsaansluiting in huis, mits deze voldoende capaciteit heeft.

Als je echter een laadpaal met een hoger laadvermogen wilt installeren, zoals een laadpaal met een vermogen van 11 kW of hoger, kan het zijn dat je een driefasige aansluiting nodig hebt, ook wel bekend als krachtstroom. Driefasige aansluitingen hebben een hogere stroomcapaciteit en kunnen een snellere oplaadtijd bieden.

Het is belangrijk om te controleren welke aansluiting en capaciteit je beschikbaar hebt in je meterkast voordat je een laadpaal aanschaft. Een elektricien kan de elektrische installatie in je woning beoordelen en bepalen of een standaard enkelfasige aansluiting voldoende is of dat er een driefasige aansluiting nodig is. Ze kunnen ook helpen bij het upgraden van de elektrische aansluiting indien nodig.

Het is raadzaam om advies in te winnen bij een professionele installateur of een gespecialiseerd bedrijf dat laadpalen installeert om de juiste keuze te maken op basis van jouw specifieke situatie en behoeften.