Skip to main content

Hoe groot moet een thuis accu zijn?

De grootte van een thuisaccu hangt af van verschillende factoren, waaronder je energieverbruik, de capaciteit van je zonnepanelen (indien van toepassing), de gewenste autonomie en het beoogde gebruik van de accu.

Om de benodigde grootte van een thuisaccu te bepalen, is het belangrijk om je dagelijkse energieverbruik te analyseren. Dit kan worden gedaan door je energierekeningen te bekijken en te kijken naar het gemiddelde dagelijkse energieverbruik in kilowattuur (kWh). Daarnaast kun je ook kijken naar de piekbelastingen, zoals het energieverbruik tijdens het gebruik van grote apparaten zoals airconditioning, verwarmingssystemen of elektrische voertuigen.

Als je zonnepanelen hebt, kun je ook kijken naar de hoeveelheid energie die je dagelijks opwekt en hoeveel hiervan je wilt opslaan in de thuisaccu. Dit kan je helpen om te bepalen hoeveel energie je van het net wilt halen en hoeveel je wilt opslaan voor later gebruik.

De gewenste autonomie is ook belangrijk bij het bepalen van de grootte van de thuisaccu. Autonomie verwijst naar de periode waarin je volledig zelfvoorzienend wilt zijn met behulp van de opgeslagen energie in de accu. Dit kan variëren van enkele uren tot meerdere dagen, afhankelijk van je behoeften en de mate van betrouwbaarheid van het elektriciteitsnet in jouw regio.

Het is raadzaam om professioneel advies in te winnen bij een erkende leverancier of een professionele installateur van thuisbatterijen. Zij kunnen je helpen bij het bepalen van de juiste grootte van de thuisaccu op basis van jouw specifieke behoeften, energieverbruik en andere factoren die van invloed kunnen zijn.