Skip to main content

Hoe snel kan ik een thuisbatterij terugverdienen?

De terugverdientijd van een thuisbatterij kan variëren afhankelijk van verschillende factoren, zoals de prijs van de batterij, de energieprijzen, de omvang van jouw zonnepanelensysteem, de hoeveelheid opgeslagen energie die je kunt gebruiken en eventuele beschikbare subsidies.

Over het algemeen ligt de terugverdientijd van een thuisbatterij tussen de 5 en 15 jaar. Dit is echter een ruwe schatting en de werkelijke terugverdientijd kan variëren afhankelijk van jouw specifieke situatie.

Om een betere inschatting te maken van de terugverdientijd, kun je de volgende stappen overwegen:

  1. Bereken de kosten: Start door de totale kosten van de thuisbatterij te berekenen, inclusief de aanschafprijs, installatiekosten en eventuele bijkomende kosten zoals onderhoud en monitoring.

  2. Analyseer de energiebesparing: Bekijk jouw energieverbruik en analyseer hoeveel energie je kunt opslaan en gebruiken met behulp van de thuisbatterij. Dit omvat het verminderen van jouw afname van het elektriciteitsnet en het gebruik van opgeslagen energie tijdens piekuren of ’s nachts wanneer de zonnepanelen niet actief zijn.

  3. Vergelijk energieprijzen: Vergelijk de energieprijzen in jouw regio om het verschil te bepalen tussen het afnemen van elektriciteit van het net en het gebruik van opgeslagen energie. Dit kan helpen om de financiële besparingen te bepalen die je kunt realiseren met een thuisbatterij.

  4. Subsidies en financiële voordelen: Controleer of er subsidies, premies of belastingvoordelen beschikbaar zijn voor de aanschaf van een thuisbatterij. Deze kunnen de initiële kosten verlagen en de terugverdientijd verkorten.

Het is belangrijk op te merken dat de terugverdientijd een schatting is en dat het afhangt van verschillende variabelen. Het is raadzaam om een gedetailleerde analyse uit te voeren of een professionele installateur van zonne-energiesystemen te raadplegen om een nauwkeurigere inschatting te krijgen van de terugverdientijd in jouw specifieke situatie.