Skip to main content

Hoeveel besparen met zonnepanelen en thuisbatterij?

De besparingen die je kunt realiseren met zonnepanelen en een thuisbatterij zijn afhankelijk van verschillende factoren, zoals de omvang van je zonnestroomsysteem, de capaciteit van de thuisbatterij, je energieverbruik en de lokale energieprijzen. Hier zijn enkele manieren waarop zonnepanelen en een thuisbatterij kunnen bijdragen aan kostenbesparingen:

  1. Zelfopwekking van energie: Met zonnepanelen wek je je eigen elektriciteit op, waardoor je minder afhankelijk bent van het elektriciteitsnet. Dit vermindert je aankoop van elektriciteit van de energieleverancier en kan leiden tot aanzienlijke besparingen op je elektriciteitsrekening.

  2. Netto teruglevering: Als je zonnepanelen meer energie produceren dan je op een bepaald moment verbruikt, kun je de overtollige energie terugleveren aan het elektriciteitsnet. Afhankelijk van het beleid van je energieleverancier, kan dit leiden tot een terugleververgoeding of credits op je energierekening.

  3. Optimalisatie van zelfverbruik: Met een thuisbatterij kun je de overtollige energie die je zonnepanelen produceren opslaan voor later gebruik, bijvoorbeeld ’s avonds of op bewolkte dagen. Hierdoor verhoog je je zelfverbruik en verminder je de hoeveelheid elektriciteit die je van het elektriciteitsnet moet afnemen. Dit kan leiden tot extra besparingen op je energierekening.

  4. Tariefoptimalisatie: Sommige energieleveranciers hanteren variabele tarieven op basis van het tijdstip van de dag. Met een thuisbatterij kun je energie opslaan tijdens periodes met lagere tarieven en deze gebruiken tijdens periodes met hogere tarieven. Door je energieverbruik te verschuiven naar goedkopere tijden, kun je je energiekosten verlagen.

  5. Back-up stroombron: Een thuisbatterij kan fungeren als een back-up stroombron tijdens stroomuitval. Dit kan je helpen om kosten te besparen door het voorkomen van verlies van bederfelijke goederen, het handhaven van essentiële apparatuur en het vermijden van de kosten van een externe generator.

Het exacte bedrag van de besparingen hangt af van de specifieke omstandigheden van je huishouden en de energiemarkt in jouw regio. Het is raadzaam om een energieadviseur te raadplegen of gebruik te maken van online calculators die specifiek zijn ontworpen om de potentiële besparingen met zonnepanelen en een thuisbatterij te schatten. Deze bronnen kunnen je helpen een beter inzicht te krijgen in de mogelijke besparingen en de terugverdientijd van je investering.