Skip to main content

Hoeveel zonnepanelen nodig om thuisbatterij op te laden?

Het aantal zonnepanelen dat nodig is om een thuisbatterij op te laden, hangt af van verschillende factoren, waaronder de capaciteit van de batterij, de efficiëntie van de zonnepanelen en de hoeveelheid zonlicht die op het dak valt. Hier zijn enkele richtlijnen om een algemeen idee te geven:

  1. Capaciteit van de batterij: Bepaal eerst de capaciteit van de thuisbatterij die je wilt opladen. De capaciteit wordt meestal uitgedrukt in kilowattuur (kWh). Bijvoorbeeld, als je een batterij hebt met een capaciteit van 10 kWh, moet je voldoende zonne-energie genereren om deze hoeveelheid energie op te slaan.

  2. Zonnepaneelrendement: Het rendement van zonnepanelen kan variëren, maar laten we als voorbeeld aannemen dat ze een rendement hebben van 15%. Dit betekent dat elke geïnstalleerde watt aan zonnepaneelvermogen 15% van die hoeveelheid energie kan genereren.

  3. Dagelijkse zonne-energieproductie: Gemiddeld genereert een zonnepaneel in Nederland ongeveer 3-4 kWh per dag, afhankelijk van de locatie en het seizoen. Dit kan variëren, omdat het afhankelijk is van factoren zoals de oriëntatie en hellingshoek van de zonnepanelen, schaduwvorming en het weer.

  4. Benodigd vermogen: Om te bepalen hoeveel zonnepanelen je nodig hebt, deel je de capaciteit van de batterij door het dagelijkse zonne-energieproductie per zonnepaneel. Bijvoorbeeld, als je een batterij van 10 kWh hebt en je zonnepanelen genereren gemiddeld 3 kWh per dag, dan heb je ongeveer 3-4 zonnepanelen nodig om de batterij volledig op te laden.

Houd er rekening mee dat dit een vereenvoudigde benadering is en dat de werkelijke behoefte aan zonnepanelen kan variëren op basis van verschillende factoren. Het is raadzaam om een professionele installateur te raadplegen die de specifieke kenmerken van jouw situatie kan beoordelen en je een nauwkeurigere schatting kan geven van het aantal zonnepanelen dat nodig is om jouw thuisbatterij op te laden.