Skip to main content

Kun je je elektrische auto gebruiken als thuisbatterij?

Ja, het is mogelijk om je elektrische auto te gebruiken als een soort thuisbatterij, maar het vereist specifieke technologieën en apparatuur om dit te realiseren.

Met de juiste apparatuur en configuratie is het mogelijk om de batterij van je elektrische auto te gebruiken als een energieopslagsysteem voor je huis. Dit wordt vaak aangeduid als “vehicle-to-home” (V2H) of “vehicle-to-grid” (V2G) technologie. Hierbij kan de energie die is opgeslagen in de batterij van je auto worden gebruikt om je huis van stroom te voorzien, bijvoorbeeld tijdens piekmomenten of in geval van een stroomstoring.

Om je elektrische auto te gebruiken als een thuisbatterij, heb je specifieke apparatuur nodig, zoals een bidirectionele omvormer en laadapparatuur die geschikt is voor V2H/V2G-toepassingen. Deze apparatuur maakt het mogelijk om de energie van de auto terug te voeden naar je huis en omgekeerd.

Het is echter belangrijk op te merken dat niet alle elektrische auto’s standaard zijn uitgerust met de benodigde technologie voor V2H/V2G-toepassingen. Daarnaast kan het gebruik van je elektrische auto als thuisbatterij invloed hebben op de levensduur van de batterij, omdat het regelmatig ontladen en opladen vereist.

Als je geïnteresseerd bent in het gebruik van je elektrische auto als een thuisbatterij, is het raadzaam om contact op te nemen met een professionele installateur van V2H/V2G-systemen. Zij kunnen je adviseren over de mogelijkheden, de vereiste apparatuur en de mogelijke impact op de levensduur van de batterij van je auto.