Skip to main content

Waar plaats je de omvormer van zonnepanelen?

De omvormer van zonnepanelen wordt meestal geplaatst in de buurt van de zonnepanelen zelf, vaak op een plek waar het veilig en gemakkelijk toegankelijk is. Er zijn verschillende factoren waarmee rekening moet worden gehouden bij het bepalen van de locatie van de omvormer:

  1. Dichtbij de zonnepanelen: Het is gebruikelijk de omvormer dichtbij de zonnepanelen te plaatsen om de lengte van de gelijkstroom (DC) bekabeling te minimaliseren. Korte DC-kabels helpen om vermogensverliezen te verminderen.
  2. Ventilatie: Omvormers genereren warmte tijdens het omzettingsproces. Zorg ervoor dat de omvormer voldoende ventilatie heeft om oververhitting te voorkomen. Plaats de omvormer bij voorkeur op een goed geventileerde locatie.
  3. Bescherming tegen weersinvloeden: Hoewel omvormers vaak ontworpen zijn voor buitengebruik, moeten ze beschermd worden tegen directe blootstelling aan regen, sneeuw of direct zonlicht. Monteer de omvormer bijvoorbeeld onder een afdak of gebruik een beschermende behuizing.
  4. Gemakkelijke toegang: Plaats de omvormer op een locatie waar technici gemakkelijk toegang hebben voor onderhoud en reparaties. Een goed bereikbare locatie maakt het eenvoudiger om eventuele problemen op te lossen.
  5. Elektrische veiligheid: Zorg ervoor dat de locatie voldoet aan de elektrische veiligheidsnormen en -voorschriften. Werk met een gekwalificeerde installateur om ervoor te zorgen dat alles volgens de regels wordt geïnstalleerd.
  6. Signalering: Sommige omvormers hebben displaypanelen voor monitoring. Zorg ervoor dat deze displays gemakkelijk af te lezen zijn en dat eventuele waarschuwingen duidelijk zichtbaar zijn.