Skip to main content

Waarom geen verlengsnoer bij opladen auto?

Het wordt over het algemeen afgeraden om een verlengsnoer te gebruiken bij het opladen van een elektrische auto. Dit heeft te maken met een aantal veiligheids- en prestatieoverwegingen:

  1. Veiligheid: Een verlengsnoer kan de kans op oververhitting, brandgevaar en elektrische schokken vergroten. Omdat het opladen van een elektrische auto een hoog vermogen vereist, moet de elektrische stroom efficiënt worden overgedragen. Een verlengsnoer kan leiden tot spanningsverlies, warmteopbouw en overbelasting van het snoer, vooral als het van onvoldoende kwaliteit is of niet geschikt is voor het verwachte vermogen.

  2. Kabeldikte: Bij het opladen van een elektrische auto is het belangrijk om de juiste kabeldikte te hebben om voldoende stroomoverdracht mogelijk te maken zonder oververhitting. Verlengsnoeren zijn meestal ontworpen voor lichtere apparaten en hebben vaak een kleinere kabeldiameter, wat kan leiden tot verhoogde weerstand en warmteontwikkeling bij het opladen van een auto.

  3. Certificering en normen: Laadkabels die specifiek zijn ontworpen voor elektrische voertuigen voldoen aan strenge veiligheidsnormen en certificeringen om een veilige en betrouwbare lading te waarborgen. Verlengsnoeren zijn mogelijk niet geschikt voor het opladen van elektrische auto’s en voldoen mogelijk niet aan de vereiste normen.

  4. Verminderde prestaties: Het gebruik van een verlengsnoer kan de laadefficiëntie verminderen en de laadsnelheid vertragen. De extra lengte en weerstand van het snoer kunnen leiden tot energieverlies en een langere laadtijd.

Om de veiligheid te waarborgen en optimale prestaties te behalen, is het raadzaam om een laadkabel van voldoende lengte te gebruiken die geschikt is voor het verwachte vermogen van je elektrische auto. Als je geen geschikt stopcontact in de buurt hebt, kun je overwegen om een extra laadpunt te laten installeren op een handige locatie.

Het is altijd raadzaam om de instructies en richtlijnen van de fabrikant van je elektrische voertuig en het laadapparaat te raadplegen en advies in te winnen bij een erkende elektricien of leverancier als je twijfelt over de juiste manier om je auto op te laden.