Skip to main content

Waarom loopt mijn accu snel leeg?

Er zijn verschillende redenen waarom een accu snel leeg kan lopen. Hier zijn enkele mogelijke oorzaken:

  1. Veroudering: Na verloop van tijd kan een accu zijn capaciteit verliezen en minder energie kunnen vasthouden. Dit kan resulteren in een snellere ontlading, zelfs bij normaal gebruik.

  2. Diepe ontlading: Als een accu regelmatig volledig wordt ontladen voordat hij wordt opgeladen, kan dit de capaciteit van de accu verminderen en de levensduur verkorten. Diepe ontlading kan optreden als gevolg van langdurige inactiviteit, het gebruik van stroomverbruikende apparaten wanneer de motor is uitgeschakeld of het niet tijdig opladen van de accu.

  3. Parasitaire stroomafname: Sommige voertuigen en apparaten hebben elektrische systemen die een kleine hoeveelheid stroom verbruiken, zelfs wanneer ze zijn uitgeschakeld. Dit staat bekend als parasitaire stroomafname en kan bijdragen aan een snellere ontlading van de accu.

  4. Slechte elektrische verbindingen: Corrosie op de accupolen of slechte bekabeling kan resulteren in een verminderde stroomoverdracht, waardoor de accu sneller leeg kan lopen.

  5. Stroomverbruikende apparaten: Het gebruik van stroomverbruikende apparaten zoals verlichting, airconditioning, radio of andere accessoires kan de accu sneller leeg laten lopen, vooral als ze worden gebruikt wanneer de motor is uitgeschakeld.

  6. Problemen met het laadsysteem: Als het laadsysteem van een voertuig niet goed functioneert, kan de accu niet voldoende worden opgeladen, waardoor hij snel leeg raakt.

Als je merkt dat je accu snel leegloopt, is het raadzaam om de accu en het elektrische systeem te laten controleren door een professionele monteur. Zij kunnen de oorzaak van het probleem vaststellen en de nodige reparaties uitvoeren.