Skip to main content

Waarom worden laadkabels gestolen?

Laadkabels kunnen om verschillende redenen gestolen worden:

  1. Waarde: Sommige laadkabels hebben een aanzienlijke waarde, vooral als het gaat om hoogwaardige kabels of kabels die geschikt zijn voor snelladen. Dieven kunnen proberen laadkabels te stelen om ze te verkopen op de tweedehandsmarkt of aan onwetende kopers.

  2. Gebruiksdoeleinden: Laadkabels kunnen ook gestolen worden door mensen die ze willen gebruiken voor hun eigen elektrische voertuigen of om ze aan te sluiten op laadpunten zonder te betalen. Dit komt vaak voor bij openbare laadpalen waar geen toezicht is of waar geen betalingssysteem aanwezig is.

  3. Vandalisme: Soms kunnen laadkabels gestolen worden als gevolg van vandalisme of baldadigheid. Personen kunnen kabels loskoppelen, beschadigen of meenemen om schade of overlast te veroorzaken.

Om diefstal van laadkabels te voorkomen, kunnen de volgende maatregelen worden genomen:

  1. Bewustzijn: Wees alert en bewust van je omgeving wanneer je jouw voertuig oplaadt. Let op verdachte activiteiten en rapporteer deze aan de juiste autoriteiten of beheerders.

  2. Beveiliging: Als je een laadkabel buiten gebruikt, zorg dan voor de juiste beveiliging. Dit kan het gebruik van een slot, een kabelvergrendelingssysteem of een beveiligde opslagbox omvatten.

  3. Identificatie: Markeer jouw laadkabels met unieke kenmerken of identificatienummers. Dit kan helpen bij het identificeren en terugvinden van gestolen kabels.

  4. Toezicht: Probeer indien mogelijk gebruik te maken van laadpunten die bewaakt worden of waar toezicht aanwezig is. Dit kan het risico op diefstal verminderen.

Het is ook belangrijk om altijd aangifte te doen bij de politie als jouw laadkabel gestolen is. Dit kan helpen bij het terugvinden van gestolen kabels en het voorkomen van toekomstige diefstallen.