Wanneer een thuisbatterij volledig is opgeladen, stopt de stroom van elektriciteit naar de batterij. Dit komt omdat moderne thuisbatterijen zijn uitgerust met slimme laadregelaars en beheersystemen die de laadstatus bewaken en de laadstroom regelen. Er zijn een paar mogelijke scenario’s wanneer een thuisbatterij vol is:
Overschot aan zonne-energie: Als je thuis zonnepanelen hebt geïnstalleerd, kan een volle thuisbatterij optreden wanneer er een overschot aan opgewekte zonne-energie is. Wanneer de batterij zijn maximale capaciteit bereikt, zal de stroom die wordt geproduceerd door de zonnepanelen automatisch naar het elektriciteitsnet worden gestuurd of naar andere apparaten in huis worden geleid.
Tijdelijke uitschakeling van opladen: Sommige thuisbatterijen hebben de mogelijkheid om het opladen tijdelijk stop te zetten wanneer ze vol zijn. Dit kan handig zijn in situaties waarin de vraag naar elektriciteit laag is en er geen onmiddellijke behoefte is om de batterij verder op te laden.
Gebruik van opgeslagen energie: Wanneer een thuisbatterij vol is en er behoefte is aan elektriciteit in huis, kan de opgeslagen energie in de batterij worden gebruikt. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren wanneer de zon niet schijnt of tijdens piekuren wanneer de elektriciteitsvraag hoger is dan de opwekking.
Het beheersysteem van de thuisbatterij zorgt ervoor dat de energie-efficiëntie wordt gemaximaliseerd en dat het systeem veilig en optimaal werkt. Het helpt ook om de levensduur van de batterij te verlengen door overladen te voorkomen.