Skip to main content

Een C-stopcontact, ook wel bekend als een Europlug-stopcontact, is een veelvoorkomend type stopcontact dat wordt gebruikt in verschillende landen in Europa. Het C-stopcontact heeft twee ronde contactpunten zonder aardingsmogelijkheid.

Het C-stopcontact is ontworpen voor apparaten met een Europlug-stekker, die ook twee ronde pinnen heeft. Deze stopcontacten zijn geschikt voor lichte draagbare apparaten zoals telefoonladers, laptops, scheerapparaten en andere elektronische apparaten met lage stroomvereisten.

Het is belangrijk op te merken dat het C-stopcontact geen aardingsmogelijkheid biedt, dus apparaten met een aardingspin kunnen niet rechtstreeks op dit type stopcontact worden aangesloten. In sommige landen zijn er echter hybride stopcontacten beschikbaar met zowel C- als E-type aansluitingen, waardoor zowel Europlug- als Schuko-stekkers kunnen worden gebruikt.

Als je naar een land reist waar C-stopcontacten worden gebruikt, is het handig om een geschikte reisadapter te gebruiken als je apparaten met andere stekkertypen wilt aansluiten. Op die manier kun je je elektronische apparaten veilig en probleemloos gebruiken tijdens je verblijf in landen met C-stopcontacten.