Skip to main content

Een F-stekker is een stekkertype dat wordt gebruikt in sommige landen, met name in delen van Europa. Het wordt ook wel bekend als een Schuko-stekker, genoemd naar de Duitse standaard “Schutzkontakt”. De F-stekker heeft twee ronde pinnen met aan de zijkant twee metalen plaatjes voor de aardingsfunctie. Dit type stekker wordt gebruikt voor stopcontacten met twee ronde contacten en een aardingscontact.

De F-stekker wordt voornamelijk gebruikt in landen zoals Duitsland, Oostenrijk, Nederland, België, Luxemburg, Polen en verschillende andere Europese landen. Het is een veelvoorkomend stekkertype voor huishoudelijke apparaten en elektronica met hogere vermogensvereisten.

Het is belangrijk op te merken dat de F-stekker niet hetzelfde is als het G-type stopcontact dat in het Verenigd Koninkrijk wordt gebruikt. Hoewel ze beide ronde pinnen hebben, verschilt de plaatsing van de pinnen en de aardingsfunctie tussen deze twee types.

Als je naar een land reist waar F-stekkers worden gebruikt, is het belangrijk om ervoor te zorgen dat je geschikte stekkers en adapters hebt om je elektronische apparaten veilig op de stopcontacten aan te sluiten.