Skip to main content

Wat is een noodstroomaggregaat?

Een noodstroomaggregaat, ook wel bekend als een noodgenerator of back-upgenerator, is een apparaat dat elektrische stroom produceert tijdens een stroomstoring of wanneer er geen toegang is tot het reguliere elektriciteitsnet. Het wordt gebruikt om essentiële apparaten en systemen van stroom te voorzien wanneer de normale stroomvoorziening niet beschikbaar is.

Een noodstroomaggregaat bestaat meestal uit een verbrandingsmotor, zoals een dieselmotor of een benzinemotor, die is gekoppeld aan een generator. De verbrandingsmotor drijft de generator aan, die op zijn beurt elektriciteit produceert. Het aggregaat kan worden gestart zodra er een stroomstoring optreedt of kan automatisch inschakelen dankzij een speciaal controlesysteem.

Noodstroomaggregaten zijn verkrijgbaar in verschillende maten en vermogens, afhankelijk van de beoogde toepassing. Kleine draagbare aggregaten kunnen worden gebruikt om enkele apparaten van stroom te voorzien, terwijl grotere vaste aggregaten huizen, bedrijven of zelfs hele gebouwen kunnen voorzien van stroom tijdens een stroomstoring.

Het gebruik van een noodstroomaggregaat kan helpen om ongemak, verlies van productiviteit en schade aan apparaten of systemen tijdens een stroomstoring te voorkomen. Het is belangrijk om het aggregaat regelmatig te onderhouden en de juiste brandstofvoorziening te garanderen, zodat het betrouwbaar kan werken wanneer dat nodig is.