Skip to main content

Wat is het verschil tussen een modem en router?

Een modem en een router zijn beide apparaten die worden gebruikt in een computernetwerk, maar ze hebben verschillende functies. Hier is het verschil tussen een modem en een router:

Modem: Een modem, afgeleid van de term “modulator-demodulator”, is verantwoordelijk voor het tot stand brengen van de verbinding tussen jouw thuisnetwerk en het internet. Het zet het signaal van jouw internetprovider om naar een formaat dat door jouw lokale netwerk kan worden begrepen. Een modem maakt gebruik van verschillende technologieën, zoals DSL, kabel, glasvezel of satelliet, om de internetverbinding tot stand te brengen. Het modem is meestal het eerste punt van contact met de internetprovider en wordt vaak direct aangesloten op de hoofdaansluiting van jouw woning.

Router: Een router is verantwoordelijk voor het routeren van het netwerkverkeer binnen jouw thuisnetwerk. Het fungeert als een schakelpunt tussen verschillende apparaten in het netwerk en bepaalt hoe de gegevens tussen deze apparaten worden verzonden. Een router kan draadloze (Wi-Fi) en bekabelde verbindingen ondersteunen. Het verdeelt het internetverkeer tussen de aangesloten apparaten, waardoor deze apparaten met elkaar kunnen communiceren en toegang kunnen krijgen tot het internet. Bovendien biedt een router vaak functies zoals netwerkbeveiliging, poortforwarding en instellingen voor het beheren van het netwerk.

Kort samengevat is een modem het apparaat dat de verbinding met het internet tot stand brengt, terwijl een router het apparaat is dat het netwerkverkeer binnen jouw thuisnetwerk beheert. In veel gevallen worden modems en routers gecombineerd in één apparaat, dat bekend staat als een modem-routercombo of gateway. Dit maakt het voor gebruikers eenvoudiger omdat ze slechts één apparaat hoeven te beheren voor zowel de internetverbinding als het lokale netwerkverkeer.