Skip to main content

Wat kost een complete warmtepomp installatie?

De kosten van een complete warmtepompinstallatie variëren sterk en zijn afhankelijk van verschillende factoren, waaronder het type warmtepomp, het vermogen, de complexiteit van de installatie, de isolatie van de woning en eventuele aanpassingen aan het verwarmingssysteem. Hier zijn enkele algemene richtlijnen:

 1. Lucht-Lucht Warmtepomp:
  • De kosten voor een lucht-lucht warmtepomp beginnen meestal rond de €5.000 tot €7.000, inclusief installatie.
 2. Lucht-Water Warmtepomp:
  • Een lucht-water warmtepomp is vaak iets duurder en kan variëren van €8.000 tot €15.000 of meer, afhankelijk van het vermogen en de installatievereisten.
 3. Grond-Water of Water-Water Warmtepomp:
  • Deze systemen zijn doorgaans duurder vanwege de complexiteit van de installatie. De kosten kunnen variëren van €12.000 tot €25.000 of meer, afhankelijk van de specifieke situatie.
 4. Hybride Warmtepomp:
  • Een hybride warmtepomp, die samenwerkt met een bestaande cv-ketel, kan variëren in kosten van €6.000 tot €12.000, inclusief installatie.

Het is belangrijk op te merken dat deze kostenindicaties ruw zijn en sterk kunnen verschillen op basis van specifieke omstandigheden. Andere factoren die de kosten beïnvloeden, zijn bijvoorbeeld de locatie van de woning, de benodigde aanpassingen aan het verwarmingssysteem, de isolatiegraad en eventuele subsidie- of financieringsmogelijkheden.

Daarnaast dien je rekening te houden met aanvullende kosten, zoals:

 • Installatiekosten: Afhankelijk van de complexiteit van de installatie kunnen installatiekosten variëren.
 • Aanpassingen aan het Verwarmingssysteem: Soms zijn aanpassingen nodig om het verwarmingssysteem geschikt te maken voor een warmtepomp.
 • Onderhoudskosten: Het is belangrijk om rekening te houden met periodiek onderhoud voor optimale prestaties.