Skip to main content

Welke auto’s kunnen elektriciteit terugleveren?

Auto’s die in staat zijn om elektriciteit terug te leveren aan het elektriciteitsnet worden vaak aangeduid als “Vehicle-to-Grid” (V2G)-voertuigen. Op dit moment, tot mijn kennis is bijgeschoold in september 2021, zijn er nog niet veel auto’s op de markt die standaard zijn uitgerust met V2G-functionaliteit.

V2G-technologie maakt het mogelijk om elektriciteit van het voertuig terug te leveren aan het elektriciteitsnet wanneer de auto is aangesloten op een laadstation. Dit kan helpen om het elektriciteitsnet in balans te houden, piekbelastingen te verminderen en de integratie van hernieuwbare energie te verbeteren.

Hoewel V2G-functionaliteit momenteel nog beperkt beschikbaar is, worden er wel pilotprojecten en proeven uitgevoerd om de mogelijkheden van V2G te onderzoeken en te ontwikkelen. In de toekomst kunnen we mogelijk meer auto’s verwachten die in staat zijn om elektriciteit terug te leveren.

Het is raadzaam om contact op te nemen met autofabrikanten en erkende dealers voor de meest recente informatie over specifieke modellen en beschikbaarheid van V2G-functionaliteit.