Skip to main content

Hoe werkt een tractiebatterij?

Een tractiebatterij, ook wel bekend als een batterij voor elektrische voertuigen (EV), is een oplaadbare batterij die specifiek is ontworpen om voertuigen van stroom te voorzien. Deze batterijen worden veel gebruikt in elektrische auto’s, elektrische scooters, elektrische fietsen en andere elektrische voertuigen.

Een tractiebatterij maakt gebruik van chemische reacties om elektrische energie op te slaan en af te geven. Meestal zijn deze batterijen samengesteld uit meerdere cellen die met elkaar zijn verbonden. Elke cel bevat positieve en negatieve elektroden, die gescheiden zijn door een elektrolyt. Veel voorkomende soorten tractiebatterijen zijn lithium-ionbatterijen, nikkel-metaalhydridebatterijen en loodzuuraccu’s.

Bij het opladen van een tractiebatterij wordt elektrische energie van buitenaf gebruikt om de chemische reacties in de batterij om te keren. Hierdoor worden de elektroden weer in hun oorspronkelijke staat gebracht en kan de batterij energie opslaan. Dit opladen gebeurt meestal door het voertuig aan te sluiten op een laadstation of een stopcontact.

Wanneer het voertuig in gebruik is, wordt de opgeslagen energie in de tractiebatterij gebruikt om de elektromotor van stroom te voorzien, die op zijn beurt het voertuig aandrijft. De energie wordt vrijgegeven door de chemische reacties in de batterij, waarbij elektronen van de negatieve elektrode naar de positieve elektrode stromen via een externe schakeling.

De prestaties van een tractiebatterij worden gemeten aan de hand van verschillende kenmerken, zoals de capaciteit (uitgedrukt in kilowattuur), de laadsnelheid, de ontladingssnelheid en de levensduur. De ontwikkeling van tractiebatterijen is de afgelopen jaren sterk gevorderd, waardoor elektrische voertuigen steeds grotere actieradiussen en betere prestaties kunnen bieden.

Het onderhoud van een tractiebatterij omvat meestal regelmatige oplaadcycli, het vermijden van volledige ontlading en het beschermen van de batterij tegen extreme temperaturen. Daarnaast zijn er specifieke recyclingprogramma’s voor tractiebatterijen om ervoor te zorgen dat ze op een milieuvriendelijke manier worden afgevoerd wanneer ze aan het einde van hun levensduur zijn.