Skip to main content

Kun je PV panelen direct aansluiten op een thuisbatterij?

Ja, het is mogelijk om PV-panelen (zonnepanelen) direct aan te sluiten op een thuisbatterij. Dit wordt vaak gedaan om de overtollige energie die door de zonnepanelen wordt opgewekt, op te slaan in de batterij voor later gebruik.

Om PV-panelen rechtstreeks op een thuisbatterij aan te sluiten, is een systeem nodig dat bekend staat als een ‘DC-gekoppeld’ of ‘DC-gekoppelde’ configuratie. In dit type configuratie worden de gelijkstroom (DC) die door de zonnepanelen wordt geproduceerd en de gelijkstroom die door de batterij wordt opgeslagen en afgegeven, direct met elkaar verbonden.

Bij een DC-gekoppelde configuratie wordt een omvormer gebruikt die zowel de functie van de zonnepaneelomvormer als de batterijomvormer vervult. Deze omvormer converteert de gelijkstroom van de zonnepanelen naar wisselstroom (AC) die kan worden gebruikt in het elektrische systeem van je huis. Tegelijkertijd kan de omvormer de gelijkstroom van de zonnepanelen rechtstreeks naar de batterij sturen om deze op te laden.

Het voordeel van het direct aansluiten van zonnepanelen op een thuisbatterij is dat de energie-efficiëntie wordt verhoogd. Omdat de energie niet eerst naar het elektriciteitsnet wordt gestuurd en vervolgens weer wordt teruggenomen van het net wanneer de batterij moet worden opgeladen, worden de verliezen in de energieoverdracht geminimaliseerd.

Het is belangrijk op te merken dat bij het installeren van een systeem waarbij PV-panelen rechtstreeks op een thuisbatterij zijn aangesloten, de juiste apparatuur en configuratie nodig zijn om ervoor te zorgen dat het systeem veilig en efficiënt werkt. Het wordt aanbevolen om een professionele installateur te raadplegen die ervaring heeft met het installeren van zonnepanelen en thuisbatterijsystemen om ervoor te zorgen dat het systeem correct wordt geïnstalleerd en voldoet aan de geldende normen en voorschriften.