Skip to main content

Hoeveel groepen nodig voor laadpaal?

Voor de installatie van een laadpaal is meestal een aparte groep in de meterkast vereist. Het aantal groepen dat nodig is, kan afhangen van verschillende factoren, zoals het vermogen van de laadpaal en de beschikbare capaciteit in de meterkast.

In de meeste gevallen wordt aanbevolen om een aparte groep te hebben voor de laadpaal om ervoor te zorgen dat er voldoende vermogen beschikbaar is en om de veiligheid van het elektrische systeem te waarborgen. Het hebben van een aparte groep zorgt ervoor dat de belasting van de laadpaal niet interfereert met andere elektrische apparaten of circuits in huis.

Voor een 11 kW laadpaal is meestal een 3-fase aansluiting nodig. Dit betekent dat er 3 groepen nodig zijn in de meterkast die elk 16 Ampère kunnen leveren. Het totale vermogen van de laadpaal is dan 11 kW (3 x 16 A x 230 V). Het kan zijn dat er aanpassingen nodig zijn in de meterkast om deze extra groepen te kunnen plaatsen.

Het is belangrijk om een erkende installateur te raadplegen voor de installatie van een laadpaal en om de specifieke vereisten en mogelijkheden voor jouw situatie te bespreken. De installateur kan de elektrische infrastructuur beoordelen en bepalen hoeveel groepen er nodig zijn en welke aanpassingen eventueel vereist zijn in de meterkast.