Skip to main content

Een UPS (Uninterruptible Power Supply) verbruikt energie, zowel wanneer het op de batterij werkt als wanneer het op netspanning werkt. Het exacte energieverbruik van een UPS kan variëren afhankelijk van verschillende factoren, zoals het merk en model van de UPS, de belasting die erop is aangesloten en de efficiëntie van de UPS.

Bij het bepalen van het energieverbruik van een UPS zijn er twee belangrijke aspecten om rekening mee te houden:

  1. Rustverbruik (stand-by verbruik): Zelfs wanneer er geen stroomonderbreking is en de UPS op netspanning werkt, verbruikt de UPS een kleine hoeveelheid energie om operationeel te blijven. Dit wordt vaak aangeduid als het “rustverbruik” of “stand-by verbruik”. Het rustverbruik kan variëren, maar het is meestal relatief laag.

  2. Efficiëntie: Wanneer de UPS overschakelt op de batterijmodus tijdens een stroomstoring, kan het energieverbruik toenemen vanwege de conversie van de gelijkstroom van de batterij naar de wisselstroom die de aangesloten apparatuur nodig heeft. De efficiëntie van een UPS geeft aan hoeveel van de energie die uit de batterij wordt gehaald daadwerkelijk beschikbaar is voor de aangesloten apparatuur. Over het algemeen hebben UPS-modellen met een hogere efficiëntie minder energieverlies tijdens de conversie.

Het is belangrijk om het energieverbruik van een UPS te overwegen bij het kiezen van een model, vooral als je rekening wilt houden met het stroomverbruik en de bijbehorende kosten. Raadpleeg de technische specificaties van de specifieke UPS die je overweegt om gedetailleerde informatie te vinden over het energieverbruik in verschillende bedrijfsmodi.