Skip to main content

Wat is een no break installatie?

Een “no break” installatie verwijst naar een configuratie waarbij een UPS (Uninterruptible Power Supply) wordt gebruikt om een continue en ononderbroken stroomvoorziening te bieden aan kritieke apparatuur, zelfs tijdens stroomstoringen of spanningsdalingen.

Bij een no break installatie wordt de UPS tussen het stopcontact en de apparatuur geplaatst die beschermd moet worden tegen stroomonderbrekingen. De UPS fungeert als een tussenliggend apparaat dat de stroomvoorziening regelt en beveiligt.

Wanneer er elektriciteit beschikbaar is, levert de UPS stroom aan de aangesloten apparatuur via het stopcontact. Tegelijkertijd laadt de UPS de interne batterijen op, die fungeren als een energiebron voor noodgevallen.

In het geval van een stroomstoring of spanningsdaling, schakelt de UPS automatisch over naar de batterijmodus en levert het directe stroom aan de apparatuur. Dit voorkomt dat de apparatuur onmiddellijk wordt uitgeschakeld of beschadigd raakt als gevolg van de stroomstoring. Dit geeft gebruikers de tijd om hun werk op te slaan, systemen correct af te sluiten of om door te werken zonder onderbreking.

Het doel van een no break installatie is om de continuïteit van belangrijke processen en systemen te waarborgen, zelfs tijdens stroomonderbrekingen. Dit kan vooral belangrijk zijn in omgevingen waar de beschikbaarheid van stroom van cruciaal belang is, zoals datacenters, medische faciliteiten, industriële installaties en andere kritieke toepassingen.