Skip to main content

Hoeveel subsidie krijg je voor een warmtepomp?

De subsidie voor een warmtepomp in Nederland kan variëren afhankelijk van het type warmtepomp, het vermogen, en de energetische prestaties. De Rijksoverheid biedt subsidies aan om de aanschaf van duurzame verwarmingsinstallaties te stimuleren, waaronder warmtepompen.

Hier zijn enkele belangrijke punten met betrekking tot de subsidie voor warmtepompen:

 1. Investeringssubsidie Duurzame Energie (ISDE):
  • De belangrijkste subsidie voor warmtepompen in Nederland is de Investeringssubsidie Duurzame Energie (ISDE). Deze subsidie is beschikbaar voor particulieren, zakelijke gebruikers en verenigingen van eigenaren (VvE’s).
 2. Hoogte van de Subsidie:
  • De hoogte van de subsidie is afhankelijk van het type warmtepomp en het vermogen. Voor een hybride warmtepomp (combinatie met een cv-ketel) en een volledige lucht-water warmtepomp varieert de subsidie per 1 januari 2023 tussen €1.000 en €2.200 per apparaat.
 3. Voorwaarden:
  • Om in aanmerking te komen voor de subsidie moet je voldoen aan specifieke voorwaarden. Bijvoorbeeld, de warmtepomp moet op de ISDE-apparatenlijst staan, de installatie moet door een deskundig installateur worden uitgevoerd, en de subsidie moet worden aangevraagd binnen een bepaalde termijn na installatie.
 4. Aanvragen via RVO:
  • De subsidie moet worden aangevraagd via de website van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). Het is belangrijk om de actuele voorwaarden en bedragen op de ISDE-website te raadplegen.
 5. Combinatie met Andere Subsidies:
  • Naast de ISDE-subsidie zijn er mogelijk ook lokale subsidies beschikbaar via gemeenten of provincies. Het is de moeite waard om te informeren naar mogelijke aanvullende financiële ondersteuning.