Skip to main content

Is thuisbatterij interessant met terugdraaiende teller?

De relevantie van een thuisbatterij in combinatie met een terugdraaiende teller kan afhangen van verschillende factoren, zoals de specifieke regelgeving en tariefstructuren die van toepassing zijn in jouw regio, evenals je energieverbruikspatroon en doelstellingen.

Met een terugdraaiende teller wordt de overtollige energie die je zonnepanelen opwekken en terugleveren aan het elektriciteitsnet, verrekend met je energieverbruik op een later tijdstip. In dit geval fungeert het elektriciteitsnet als een soort ‘virtuele batterij’ waarin je de overtollige energie kunt opslaan en later kunt gebruiken wanneer je het nodig hebt, zonder de noodzaak van fysieke batterijopslag.

Het toevoegen van een thuisbatterij aan een systeem met een terugdraaiende teller kan in sommige gevallen nog steeds voordelen bieden, zoals:

  1. Energieonafhankelijkheid: Met een thuisbatterij kun je meer zelfvoorzienend worden, aangezien je een deel van de opgewekte energie kunt opslaan en later kunt gebruiken, zelfs wanneer het elektriciteitsnet uitvalt. Dit kan vooral handig zijn als je belang hecht aan energieonafhankelijkheid of als je in een gebied woont met onbetrouwbare elektriciteitsvoorziening.

  2. Optimalisatie van eigen verbruik: Een thuisbatterij stelt je in staat om de zelfconsumptie van je opgewekte energie te maximaliseren. In plaats van de overtollige energie terug te leveren aan het net, kun je deze opslaan in de batterij en later gebruiken wanneer je energieverbruik hoger is. Dit kan helpen om je energierekening verder te verlagen.

  3. Tariefstructuren en incentives: In sommige gevallen kunnen er specifieke tariefstructuren en incentives zijn die het gebruik van een thuisbatterij stimuleren, zelfs in combinatie met een terugdraaiende teller. Dit kan bijvoorbeeld het geval zijn als er variabele tarieven zijn op basis van piek- en daluren, waarbij je de opgeslagen energie kunt gebruiken tijdens de piekuren om kosten te besparen.

Het is belangrijk om de specifieke regelgeving en tariefstructuren in jouw regio te raadplegen, evenals een professionele installateur of energieadviseur, om een gedetailleerde analyse te krijgen van de mogelijke voordelen en terugverdientijden van een thuisbatterij in jouw specifieke situatie.