Skip to main content

Waar kunnen zonnepanelen niet tegen?

Zonnepanelen zijn over het algemeen robuuste en duurzame systemen, maar er zijn enkele omstandigheden en factoren waar ze minder goed tegen kunnen. Hier zijn enkele zaken waar je rekening mee moet houden:

  1. Schaduw: Zonnepanelen presteren het best bij direct zonlicht. Schaduw van bomen, gebouwen of andere obstakels kan het rendement verminderen. Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat de zonnepanelen zo min mogelijk schaduw krijgen gedurende de dag.
  2. Oververhitting: Overmatige blootstelling aan direct zonlicht kan leiden tot oververhitting van zonnepanelen, wat hun efficiëntie kan verminderen. Zorg ervoor dat er voldoende ventilatie is rondom de panelen om oververhitting te voorkomen.
  3. Hagel en stormschade: Zonnepanelen zijn ontworpen om bestand te zijn tegen de meeste weersomstandigheden, maar harde hagel of ernstige stormen kunnen schade veroorzaken. Kwalitatieve zonnepanelen zijn echter vaak getest op duurzaamheid en weerstand tegen weersinvloeden.
  4. Waterinfiltratie: Zonnepanelen zijn over het algemeen waterdicht, maar het is belangrijk dat de installatie correct wordt uitgevoerd om waterinfiltratie te voorkomen. Slechte installatie kan leiden tot lekkages.
  5. Onderhoudsverwaarlozing: Hoewel zonnepanelen over het algemeen weinig onderhoud vereisen, is het belangrijk om regelmatig te controleren op vuil, stof, vogelpoep en andere verontreinigingen die de prestaties kunnen verminderen. Een regelmatige reiniging kan de efficiëntie handhaven.
  6. Extreem lage temperaturen: Zonnepanelen kunnen goed omgaan met koude temperaturen, maar extreme vrieskou kan in theorie hun prestaties verminderen. Moderne zonnepanelen zijn echter ontworpen om in verschillende klimaten te functioneren.