Skip to main content

Waarom elektrische auto tot 80% opladen?

Het is een veelvoorkomende aanbeveling om een elektrische auto tot ongeveer 80% op te laden in plaats van de batterij volledig tot 100% op te laden. Er zijn verschillende redenen waarom dit wordt aanbevolen:

  1. Batterijduur en levensduur: Het opladen van een batterij tot 100% kan de levensduur van de batterij verminderen. Batterijen hebben meestal een langere levensduur als ze niet constant worden opgeladen tot het maximale niveau. Door de batterij te beperken tot ongeveer 80% lading, kan de batterij langer meegaan voordat deze merkbaar degradeert.

  2. Snellaadvermogen: Het laden van een batterij van 80% tot 100% duurt vaak langer dan het laden van de batterij van 0% tot 80%. Dit komt omdat het opladen van de laatste 20% van de batterij meestal langzamer gaat om de batterij te beschermen. Als je snel wilt opladen, is het efficiënter om de batterij tot 80% op te laden en vervolgens te vertrekken.

  3. Energie-efficiëntie: Het opladen van een batterij van 80% tot 100% kost meer energie in verhouding tot de hoeveelheid toegevoegde rijbereik. Dit komt door de manier waarop de batterijlading wordt beheerd en de eigenschappen van de batterijchemie. Door het opladen te beperken tot 80%, kun je efficiënter gebruik maken van de beschikbare elektriciteit en de kosten en de belasting van het elektriciteitsnet verminderen.

Het is belangrijk op te merken dat deze aanbevelingen kunnen variëren afhankelijk van het specifieke model en de aanbevelingen van de fabrikant. Sommige elektrische voertuigen hebben functies zoals adaptieve laadsystemen die het laden optimaliseren en de batterij beter beheren. Raadpleeg altijd de handleiding of informatie van de fabrikant voor specifieke richtlijnen met betrekking tot het laden van de batterij van jouw elektrische auto.