Skip to main content

Wat is het verschil tussen 1 en 3 fase laden?

Het verschil tussen 1-fase en 3-fase laden ligt in het aantal fases waarop het elektriciteitsnetwerk is gebaseerd en hoe de elektriciteit wordt geleverd aan de laadpaal.

In een 1-fase elektriciteitsnetwerk wordt de elektriciteit geleverd via één fase. Dit is het meest voorkomende type elektriciteitsnetwerk en wordt gebruikt in de meeste huizen en kleine bedrijven. Laadpalen die zijn aangesloten op een 1-fase elektriciteitsnetwerk, kunnen elektriciteit leveren met een laadvermogen tot ongeveer 11 kW.

In een 3-fase elektriciteitsnetwerk wordt de elektriciteit geleverd via drie fases. Dit type elektriciteitsnetwerk wordt vaker gebruikt in grotere bedrijven en industriële gebouwen en biedt een hogere capaciteit voor het leveren van elektriciteit. Laadpalen die zijn aangesloten op een 3-fase elektriciteitsnetwerk, kunnen elektriciteit leveren met een laadvermogen tot ongeveer 22 kW.

Het verschil in laadvermogen tussen 1-fase en 3-fase laden kan van belang zijn als u overweegt om een laadpaal aan te schaffen voor uw elektrische voertuig (EV). Als uw EV een hogere laadvermogen nodig heeft, zoals bijvoorbeeld 22 kW, kan het nodig zijn om een laadpaal aan te schaffen die is aangesloten op een 3-fase elektriciteitsnetwerk, in plaats van een laadpaal die is aangesloten op een 1-fase elektriciteitsnetwerk.