Skip to main content

Wat kost cv-ketel vervangen door warmtepomp?

De kosten voor het vervangen van een cv-ketel door een warmtepomp kunnen variëren en zijn afhankelijk van verschillende factoren. Hier zijn enkele belangrijke kostenposten om in overweging te nemen:

 1. Aanschaf van de warmtepomp:
  • De kosten van de warmtepomp zelf variëren afhankelijk van het type (lucht-lucht, lucht-water, grond-water, etc.) en het benodigde vermogen voor de specifieke verwarmingsbehoefte van de woning.
 2. Installatiekosten:
  • De installatiekosten omvatten arbeidskosten voor het verwijderen van de oude cv-ketel en het installeren van de warmtepomp, inclusief eventuele aanpassingen aan het verwarmingssysteem en de aansluiting op het elektriciteitsnet.
 3. Aanpassingen aan de woning:
  • Mogelijk zijn er aanpassingen aan de woning nodig, zoals de installatie van vloerverwarming, aanpassingen aan radiatoren of de plaatsing van een bodemwarmtewisselaar. Deze kosten moeten worden meegenomen.
 4. Subsidies en belastingvoordelen:
  • In sommige gevallen bieden overheden subsidies of belastingvoordelen aan huiseigenaren die kiezen voor warmtepompen. Dit kan de netto-investering verlagen.
 5. Onderhoudskosten:
  • Hoewel warmtepompen over het algemeen lagere operationele kosten hebben dan conventionele verwarmingssystemen, kunnen er kosten zijn voor periodiek onderhoud.