Skip to main content

Wat moet er in de meterkast aangepast worden voor zonnepanelen?

Om zonnepanelen aan te sluiten en te laten werken in je woning, zijn er enkele aanpassingen in de meterkast nodig. Hier zijn de belangrijkste punten die meestal worden aangepast of toegevoegd:

  1. Hoofdzekering: In sommige gevallen is het nodig om de hoofdzekering te vergroten om voldoende capaciteit te hebben voor het extra vermogen dat de zonnepanelen zullen genereren. Dit wordt beoordeeld door een elektricien op basis van de huidige belasting en het verwachte vermogen van de zonnepanelen.

  2. Groepenkast: Er moeten extra groepen worden toegevoegd aan de groepenkast om de zonnepanelen te verbinden. Meestal wordt er een aparte groep toegevoegd voor de omvormer en soms ook voor de laadpaal als je er een hebt.

  3. Aardlekschakelaar: Het kan nodig zijn om een extra aardlekschakelaar te installeren om de zonnepanelen te beveiligen. Dit is afhankelijk van de specificaties van je bestaande aardlekschakelaars en de vereisten van de zonnepaneelinstallatie.

  4. Slimme meter: Als je nog geen slimme meter hebt, moet er mogelijk een nieuwe slimme meter worden geïnstalleerd. Dit maakt het mogelijk om de energieopbrengst van de zonnepanelen te meten en te volgen.

  5. Elektriciteitskabels: Er moeten kabels worden gelegd van de zonnepanelen naar de omvormer en van de omvormer naar de groepenkast. Deze kabels moeten geschikt zijn voor het transporteren van de opgewekte elektriciteit en moeten veilig worden geïnstalleerd.

Het is belangrijk om te benadrukken dat de exacte aanpassingen in de meterkast kunnen variëren, afhankelijk van de specifieke situatie en de vereisten van de zonnepaneelinstallatie. Het is raadzaam om een professionele elektricien te raadplegen die ervaring heeft met zonnepaneelinstallaties om de juiste aanpassingen in jouw specifieke situatie te bepalen en uit te voeren.