Skip to main content

Een accu kan om verschillende redenen leeg raken. Hier zijn enkele veelvoorkomende factoren die de accu kunnen ontladen:

  1. Gebruik van elektrische apparaten: Het gebruik van elektrische apparaten, zoals verlichting, radio, airconditioning, verwarming, GPS-navigatiesysteem, enz., terwijl de motor van het voertuig uit staat, kan de accu snel ontladen.

  2. Veroudering en slijtage: Na verloop van tijd kan een accu van nature zijn lading verminderen als gevolg van veroudering en slijtage. Dit kan resulteren in een verminderde capaciteit en een snellere ontlading.

  3. Stroomverbruikers in stand-by: Sommige elektronische systemen in voertuigen blijven werken, zelfs wanneer het voertuig is uitgeschakeld. Deze systemen, zoals de klok, alarmsysteem, centrale vergrendeling, kunnen een constante stroomafname veroorzaken en de accu langzaam ontladen.

  4. Onjuist opladen: Een accu kan ook worden ontladen als gevolg van onjuist opladen. Als de laadspanning te laag is of de laadcyclus niet correct wordt uitgevoerd, kan de accu niet volledig worden opgeladen, waardoor deze sneller leeg raakt.

  5. Elektrische storingen: Elektrische storingen in het voertuig, zoals kortsluiting of lekstroom, kunnen ervoor zorgen dat de accu onnodig wordt ontladen.

Om te voorkomen dat de accu onnodig leeg raakt, is het belangrijk om elektrische apparaten uit te schakelen wanneer het voertuig niet in gebruik is, de accu regelmatig te controleren op veroudering en slijtage, en eventuele elektrische storingen tijdig te laten verhelpen. Het is ook aan te raden om de accu regelmatig op te laden met een geschikte oplader om de lading op peil te houden.