Skip to main content

Wat zijn de fiscale voordelen van een elektrische auto?

Er zijn verschillende fiscale voordelen verbonden aan het bezitten en gebruiken van een elektrische auto in Nederland. Hier zijn enkele belangrijke fiscale voordelen:

  1. Bijtelling: Voor zakelijk gebruikte elektrische auto’s geldt een lagere bijtelling dan voor benzine- of dieselauto’s. In 2021 bedroeg de bijtelling voor elektrische auto’s 12% van de cataloguswaarde tot een bedrag van €40.000. Voor het deel boven de €40.000 gold een bijtelling van 22%. Deze percentages kunnen echter veranderen, dus het is belangrijk om de actuele regelgeving te raadplegen.

  2. Motorrijtuigenbelasting (MRB): Elektrische auto’s zijn vrijgesteld van motorrijtuigenbelasting tot en met 2024. Dit betekent dat je geen belasting hoeft te betalen voor het bezitten van een elektrische auto gedurende deze periode. Ook na 2024 zijn er specifieke regelingen voor MRB voor elektrische auto’s, maar deze kunnen veranderen.

  3. Milieu-investeringsaftrek (MIA) en Willekeurige afschrijving milieu-investeringen (VAMIL): Deze subsidies bieden fiscale voordelen voor zakelijke elektrische auto’s, zoals eerder genoemd. Met de MIA kun je een percentage van de investeringskosten aftrekken van de fiscale winst, en met de VAMIL kun je 75% van de investeringskosten afschrijven op een zelfgekozen moment.

  4. Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA): Elektrische auto’s kunnen in aanmerking komen voor de kleinschaligheidsinvesteringsaftrek. Dit is een fiscale aftrekpost die kan worden gebruikt voor investeringen in bedrijfsmiddelen, waaronder elektrische auto’s. Het exacte bedrag van de aftrek hangt af van de hoogte van het investeringsbedrag.

Het is belangrijk om te vermelden dat fiscale voordelen kunnen veranderen en dat het verstandig is om de meest recente regelgeving te raadplegen of een belastingadviseur te raadplegen voor specifiek advies met betrekking tot fiscale voordelen voor elektrische auto’s.