Skip to main content

Welke laadkabel heb ik nodig telefoon?

Bij 2-fase laden wordt een elektrisch voertuig opgeladen met behulp van twee fasen van een driefasige voeding. In een driefasig elektriciteitsnetwerk bestaat de stroomvoorziening uit drie fasen, namelijk fase 1, fase 2 en fase 3. Bij 2-fase laden wordt gebruik gemaakt van twee van deze fasen.

Bij 2-fase laden wordt de beschikbare elektriciteit verdeeld over twee fasen in plaats van over alle drie de fasen. Dit resulteert in een lager laadvermogen in vergelijking met 3-fase laden, omdat er minder elektriciteit beschikbaar is. Het laadvermogen bij 2-fase laden is typisch de helft van het laadvermogen bij 3-fase laden.

Voor elektrische auto’s die zijn uitgerust met een boordlader geschikt voor 2-fase laden, kan het gebruik van een 2-fase aansluiting nuttig zijn in situaties waarin een 3-fase aansluiting niet beschikbaar is. Het maakt het mogelijk om toch met een hoger vermogen te laden dan met een enkelfasige aansluiting.

Het is belangrijk op te merken dat niet alle elektrische auto’s geschikt zijn voor 2-fase laden. Sommige modellen hebben mogelijk alleen een boordlader die geschikt is voor 1-fase laden, terwijl andere modellen geschikt zijn voor zowel 1-fase als 3-fase laden. Het is raadzaam om de specificaties van je specifieke elektrische auto te raadplegen om te bepalen welke laadmogelijkheden beschikbaar zijn.