Skip to main content

Welke soorten laadkabels zijn er?

Er zijn verschillende soorten laadkabels beschikbaar voor het opladen van elektrische voertuigen. Hier zijn de belangrijkste soorten laadkabels die je kunt tegenkomen:

  1. Mode 2-laadkabel: Dit is een laadkabel met een stekker aan de ene kant die in het stopcontact wordt gestoken en een aansluiting aan de andere kant die in het voertuig wordt gestoken. Deze kabels worden meestal gebruikt voor reguliere huishoudelijke stopcontacten (bijvoorbeeld Schuko-stekkers) en bieden een langzamere laadsnelheid. Ze hebben vaak een ingebouwd beveiligingsmechanisme om overbelasting te voorkomen.

  2. Mode 3-laadkabel: Dit is een laadkabel die wordt gebruikt voor laadpunten met vaste installaties, zoals laadpalen. Mode 3-kabels hebben aan beide uiteinden aansluitingen (meestal Type 2) die in het laadpunt en het voertuig worden gestoken. Deze kabels bieden een hogere laadsnelheid en zijn veiliger omdat ze zijn ontworpen voor gebruik met laadinfrastructuur.

  3. Type 1-laadkabel: Dit is een specifiek type laadkabel met een aansluiting die geschikt is voor voertuigen met Type 1-aansluiting (bijvoorbeeld J1772). Deze kabels worden gebruikt om voertuigen met een Type 1-aansluiting op te laden via een laadpunt met een Type 2-aansluiting.

  4. Type 2-laadkabel: Dit is een veelvoorkomend type laadkabel met een aansluiting die geschikt is voor zowel laadpalen als voertuigen met Type 2-aansluiting. Deze kabels worden vaak gebruikt voor het opladen van elektrische voertuigen in Europa.

  5. Snellaadkabel: Snellaadkabels worden gebruikt voor het opladen bij snellaadstations die een veel hoger laadvermogen kunnen leveren. Deze kabels zijn meestal dikker en robuuster dan standaard laadkabels, omdat ze het hogere vermogen aankunnen dat nodig is voor snelladen.

Het is belangrijk om te weten welk type aansluiting jouw voertuig heeft en welke aansluitingen beschikbaar zijn op de laadpunten waarmee je wilt opladen. Op basis daarvan kun je de juiste laadkabel selecteren die compatibel is met zowel je voertuig als de beschikbare laadinfrastructuur. Het is raadzaam om bij een erkende leverancier of fabrikant van laadkabels te informeren welke laadkabel geschikt is voor jouw specifieke behoeften.