Skip to main content

Hoe groot moet mijn thuisbatterij zijn?

De benodigde grootte van een thuisbatterij hangt af van verschillende factoren, zoals jouw energieverbruik, de capaciteit van jouw zonnepanelen, de gewenste autonomie en het gewenste gebruik van de batterij.

Om de grootte van jouw thuisbatterij te bepalen, kun je de volgende stappen volgen:

  1. Evalueer jouw energieverbruik: Bekijk jouw energieverbruik over een bepaalde periode (bijvoorbeeld een jaar) om een idee te krijgen van jouw gemiddelde dagelijkse energiebehoefte. Dit kan je helpen bij het bepalen van de capaciteit van de batterij die nodig is om aan jouw energiebehoeften te voldoen.

  2. Analyseer jouw zonnepanelenproductie: Bekijk de gemiddelde dagelijkse energieproductie van jouw zonnepanelen. Dit kan variëren afhankelijk van de locatie, oriëntatie en hellingshoek van de panelen. Dit helpt je te begrijpen hoeveel energie jouw zonnepanelen kunnen genereren om de batterij op te laden.

  3. Bepaal de gewenste autonomie: Overweeg hoe lang je de batterij wilt laten werken zonder dat de zonnepanelen energie opwekken. Dit kan afhangen van factoren zoals het aantal dagen zonder zonlicht of de frequentie van stroomuitval. Een typische autonomie kan variëren van enkele uren tot enkele dagen.

  4. Bereken de benodigde capaciteit: Met behulp van de bovenstaande informatie kun je de benodigde batterijcapaciteit berekenen. Vermenigvuldig jouw gemiddelde dagelijkse energiebehoefte (stap 1) met het gewenste aantal dagen autonomie (stap 3). Dit geeft je een ruwe schatting van de benodigde capaciteit van de thuisbatterij.

Het is raadzaam om contact op te nemen met een professionele installateur van zonne-energiesystemen of een energieadviseur. Zij kunnen jou helpen bij het analyseren van jouw energieverbruik en zonne-energieproductie, en kunnen jou adviseren over de optimale grootte van de thuisbatterij die aan jouw specifieke behoeften voldoet.