Skip to main content

Hoe vaak gaat een zonnepaneel kapot?

Over het algemeen hebben zonnepanelen een laag uitvalpercentage en gaan ze lang mee zonder problemen. Moderne zonnepanelen zijn ontworpen om duurzaam te zijn en hebben doorgaans weinig onderhoud nodig. De meeste fabrikanten geven garanties van 20 tot 25 jaar op hun zonnepanelen, waarbij ze beloven dat de panelen gedurende die periode een bepaald niveau van prestaties zullen behouden.

Er zijn echter enkele factoren die van invloed kunnen zijn op de betrouwbaarheid en levensduur van zonnepanelen:

  1. Kwaliteit van de panelen: De kwaliteit van de gebruikte materialen en de fabricageprocessen kunnen variëren. Hoogwaardige zonnepanelen van gerenommeerde fabrikanten hebben over het algemeen een betere betrouwbaarheid.
  2. Installatiekwaliteit: Een professionele installatie volgens de juiste normen is van groot belang. Slechte installatie kan leiden tot problemen zoals lekkages, beschadigde bedrading of onvoldoende stabiliteit.
  3. Omgevingsfactoren: Zonnepanelen worden blootgesteld aan verschillende weersomstandigheden, zoals regen, wind, hagel en extreme temperaturen. Hoewel ze zijn ontworpen om deze omstandigheden te weerstaan, kunnen buitengewone gebeurtenissen schade veroorzaken.
  4. Veroudering: Net als elk elektronisch apparaat kunnen zonnepanelen na verloop van tijd degraderen. Dit kan leiden tot een geleidelijke afname van de energieopbrengst.