Skip to main content

Kan een zonnepaneel door hagel stuk gaan?

Ja, zonnepanelen kunnen beschadigd raken door hagel. De mate van schade hangt echter af van verschillende factoren, waaronder de grootte van de hagelstenen, de snelheid waarmee ze vallen en de kwaliteit van de zonnepanelen.

Moderne zonnepanelen zijn over het algemeen ontworpen en getest om bestand te zijn tegen verschillende weersomstandigheden, waaronder hagel. Veel fabrikanten voeren impacttests uit om de weerstand van hun panelen tegen harde voorwerpen, zoals hagelstenen, te waarborgen. Panelen die voldoen aan internationale normen moeten in staat zijn om hagel met een bepaalde grootte en snelheid te weerstaan.

Kleinere hagelstenen zullen doorgaans minder schade veroorzaken dan grotere, en de hoek waaronder de hagel inslaat kan ook van invloed zijn. Harde, plotselinge hagelbuien kunnen echter zelfs goed ontworpen zonnepanelen beschadigen.

Als er een vermoeden van schade is na een hagelbui, is het belangrijk om een professionele inspectie uit te voeren. Eventuele schade aan de panelen kan van invloed zijn op hun prestaties. Veel verzekeringspolissen dekken schade aan zonnepanelen door hagel, maar het is belangrijk om dit te controleren en snel actie te ondernemen als er problemen worden vastgesteld.

Al met al zijn moderne zonnepanelen robuust en kunnen ze de meeste hagelbuien weerstaan, maar het is altijd goed om voorzichtig te zijn en eventuele schade te laten controleren door een professional.