Skip to main content

Een snellader, ook wel bekend als een DC-lader (gelijkstroomlader), is een type oplaadstation voor elektrische voertuigen dat sneller opladen mogelijk maakt in vergelijking met reguliere AC-laders (wisselstroomladers). Hier is een uitleg over hoe een snellader werkt:

  1. Gelijkstroom (DC): In tegenstelling tot AC-laders die wisselstroom leveren, levert een snellader gelijkstroom aan het elektrische voertuig. Gelijkstroom is het type stroom dat wordt gebruikt om de batterij van het voertuig op te laden. Dit is efficiënter voor sneller laden, omdat de interne batterij van het voertuig ook werkt op gelijkstroom.

  2. Hoog vermogen: Een snellader levert een hoog vermogen aan het voertuig, waardoor het opladen versneld wordt. Het vermogen dat een snellader kan leveren, varieert afhankelijk van het specifieke model en de technische specificaties. Sommige snelladers kunnen bijvoorbeeld vermogens leveren van 50 kW, 100 kW, 150 kW of zelfs hoger.

  3. CCS of CHAdeMO: Snelladers maken gebruik van specifieke laadstandaarden en -aansluitingen om de verbinding met het voertuig tot stand te brengen. De twee meest voorkomende standaarden zijn CCS (Combined Charging System) en CHAdeMO. Deze standaarden bieden een gestandaardiseerde interface tussen de snellader en het voertuig, waardoor compatibiliteit en interoperabiliteit mogelijk zijn.

  4. Communicatie en veiligheid: Snelladers communiceren met het elektrische voertuig via het laadprotocol om het laadproces te beheren en te bewaken. Dit omvat het afstemmen van het laadvermogen en het bewaken van de laadstatus van de batterij. Snelladers hebben ook ingebouwde beveiligingsmechanismen om de veiligheid van het oplaadproces te waarborgen, zoals beveiliging tegen oververhitting, overspanning en overstroom.

  5. Locaties en gebruik: Snelladers worden vaak geplaatst op strategische locaties, zoals langs snelwegen, bij tankstations of op drukke openbare plaatsen. Ze zijn ontworpen voor snel opladen onderweg, waardoor bestuurders van elektrische voertuigen hun batterijen kunnen opladen tijdens langere reizen of wanneer snelle oplaadmogelijkheden nodig zijn.

Het is belangrijk op te merken dat niet alle elektrische voertuigen compatibel zijn met snelladers. Voertuigen moeten geschikt zijn voor snelladen en voorzien zijn van de juiste laadstandaard en -aansluiting om gebruik te kunnen maken van snelladers.

Over het algemeen biedt een snellader het voordeel van aanzienlijk sneller opladen in vergelijking met reguliere AC-laders, waardoor elektrische voertuigen snel kunnen worden opgeladen tijdens lange reizen of wanneer er behoefte is aan snelle oplaadmogelijk