Skip to main content

Hoe werkt opladen met laadpas?

Opladen met een laadpas is een eenvoudig proces dat meestal de volgende stappen omvat:

  1. Registratie: Om een laadpas te gebruiken, moet je je meestal eerst registreren bij een laadpasprovider. Dit kan online worden gedaan via de website van de laadpasprovider of via een mobiele app. Tijdens de registratieprocedure moet je persoonlijke gegevens verstrekken, zoals je naam, contactgegevens en betalingsinformatie.

  2. Laadpas verkrijgen: Nadat je je hebt geregistreerd, ontvang je de laadpas van de provider. Dit kan een fysieke laadpas zijn die lijkt op een creditcard, of het kan een virtuele laadpas zijn die via een mobiele app wordt geleverd.

  3. Laadpunt vinden: Voordat je begint met opladen, moet je een geschikt laadpunt vinden. Dit kan worden gedaan via de website of app van de laadpasprovider, waar je een kaart met beschikbare laadpunten kunt bekijken. Je kunt ook gebruikmaken van andere laadpuntvindertools of navigatiesystemen die laadpunten weergeven.

  4. Laadpas gebruiken: Eenmaal bij het laadpunt aangekomen, zoek je de laadpaal en volg je de instructies op het laadpunt zelf. Meestal vind je een laadkabel die je kunt aansluiten op je elektrische auto. Neem je laadpas en houd deze voor de daarvoor bestemde lezer op het laadpunt. Hierdoor wordt de laadsessie gestart en wordt de stroom geactiveerd.

  5. Laden en betalen: Nadat de laadsessie is gestart, begint je auto met opladen. Afhankelijk van het laadpunt en de snelheid van de lader kan het opladen enige tijd duren. Tijdens het opladen worden de verbruikte kilowatturen (kWh) bijgehouden. Aan het einde van de laadsessie wordt de betaling verwerkt op basis van de verbruikte energie. Dit wordt meestal gefactureerd door de laadpasprovider op basis van het tariefplan dat je hebt gekozen tijdens de registratie.

  6. Laadpas verwijderen: Nadat je auto volledig is opgeladen of je de gewenste hoeveelheid energie hebt bereikt, kun je de laadsessie stoppen. Dit kan meestal worden gedaan door je laadpas opnieuw voor de lezer van het laadpunt te houden. Vervolgens kun je de laadkabel loskoppelen en de laadpas weer veilig opbergen.

Het opladen met een laadpas kan enigszins variëren afhankelijk van de specifieke laadpasprovider en het laadpunt dat je gebruikt. Het is raadzaam om de instructies van de laadpasprovider en het laadpunt zorgvuldig te volgen voor een soepel en efficiënt laadproces.