Skip to main content

Waarom elektrische auto tot 80% opladen?

Het is een veelvoorkomende aanbeveling om een elektrische auto tot ongeveer 80% op te laden in plaats van de batterij volledig tot 100% op te laden. Dit heeft te maken met een aantal redenen:

  1. Batterijduur: Het opladen van een batterij tot 100% kan enigszins negatieve gevolgen hebben voor de levensduur van de batterij. Het is bekend dat het constant opladen tot 100% en het langdurig vasthouden van een volledig opgeladen batterij degradatie van de batterij kan versnellen. Door de batterij slechts tot 80% op te laden, vermindert dit potentieel degradatie-effect en kan het de levensduur van de batterij verlengen.

  2. Snellaadvermogen: Het opladen van een batterij van 80% tot 100% kan aanzienlijk langer duren dan het opladen van de batterij van 0% tot 80%. Dit komt omdat de meeste oplaadpunten, vooral snelladers, de laadsnelheid verminderen naarmate de batterij dichter bij 100% komt. Het grootste deel van de laadtijd wordt besteed aan het bereiken van een volledige lading van 80%, terwijl het opladen van 80% tot 100% veel langzamer gaat. Daarom kan het efficiënter zijn om tot 80% op te laden en vervolgens door te rijden in plaats van te wachten tot de batterij volledig is opgeladen.

  3. Actieradius: In de meeste dagelijkse rijomstandigheden is een bereik van 80% voldoende om aan de behoeften van de meeste mensen te voldoen. De meeste elektrische auto’s hebben een redelijk bereik en het opladen tot 80% biedt doorgaans voldoende kilometers voor dagelijks gebruik. Het is dus niet altijd nodig om de batterij volledig op te laden, tenzij je van plan bent om lange afstanden af te leggen.

Het is echter belangrijk op te merken dat het af en toe volledig opladen van de batterij tot 100% nuttig kan zijn, bijvoorbeeld voor langere reizen waarbij je het volledige bereik van de auto wilt benutten. Het regelmatig opladen tot 80% en incidenteel tot 100% kan een goede balans bieden tussen het maximaliseren van de batterijduur en het voldoen aan je actieradiusbehoeften.